IAESTE

Türkiye, 1948 yılında 10 Avrupa ülkesinin inisiyatifiyle kurulan ve dünya çapında teknik ve sosyal paylaşımı amaçlayan IAESTE’nin 1955 yılından beri asli üyesidir.

Milletlerarası Teknik Stajyer Öğrenci Mübadelesi Birliği adı altında ülkemizde çalışmalarını sürdüren IAESTE Türkiye; akademik kurumlar, endüstri kuruluşları ve öğrenci çevrelerinin temsil edildiği bir ulusal komite desteğiyle çalışan staj değişim organizasyonudur.

IAESTE Türkiye, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı genel merkez liderliğinde, 50 üniversite temsilciliğinden oluşan bir yapıdır. Kuruluşundan bugüne kadar 10.000′den fazla Türk öğrenciye yurt dışında, ve yine 10.000’e yakın yabancı öğrenciye de ülkemizde staj imkanı sağlamıştır.

IAESTE stajyerleri uluslararası niteliklere sahip, kalifiye insan gücüdür.

IAESTE 2017 Raporu için;

https://uluslararasi.sdu.edu.tr/assets/uploads/sites/188/files/iaeste-19102017.pdf

Detaylı bilgi için resme tıklayınız;

Gidilen ülkedeki IAESTE birimi; gerekli izinlerin alınması, konaklama yeri önerilmesi ve birçok durumda sosyal ve kültürel programlar düzenlenmesi gibi konularda staj süresi boyunca stajyere yardımcı olur. Bununla beraber, kaza ve hastalık sigortası, ulaşım masrafları, ihtiyaç giderleri vb. stajyerin sorumluluğundadır.

IAESTE aracılığıyla bir kurum, ihtiyaçları doğrultusunda konusunda tecrübeli ve yetenekli stajyerlere ulaşabilir. Kurumlar staj yeri verirken alacakları stajyerin sahip olması gereken nitelikleri, tecrübeleri ve bilmesi gereken yabancı dilleri ayrıntılı olarak belirterek isteyebilir. IAESTE, kurumun bu ihtiyaçlarını karşılayabilecek stajyeri bulabilir.

IAESTE stajyerleri motivasyonu yüksek ve gerçek anlamda çalıştıkları kuruma katkıda bulunmayı hedefleyen öğrenciler olarak stajları boyunca gerçekten anlamlı işler yapmak istemektedirler.

Kurum staj süresini ihtiyaçları doğrultusunda belirleyebilir.

IAESTE kurumlara gelecekteki çalışanlarını seçebilecekleri uluslararası bir “network” ve işe almadan önce deneme şansı sunar.

IAESTE uluslararası çaptaki kurumlara daha sonra dış temsilciliklerinde görev verebileceği potansiyel çalışanlarla tanışıp onları eğitme ve deneme şansı sunar.

IAESTE ile çalışmak bir kurum için ekonomik anlamda çok uygundur. Kurumların ihtiyaçlarını karşılayacak doğru insanı bulmasının en ucuz ve kolay yoludur.

Yabancı bir stajyer, kuruma uluslararası bir atmosfer getirir. Dil kurslarına para vermek yerine çalışanlar stajyerler ile konuşarak dil yeteneklerini çalışırken geliştirme şansı verir.

IAESTE, kurumların uluslararası tanıtımında önemli bir halkla ilişkiler hizmeti sunar.

Bir kurum alacağı stajyerin başvuru belgelerini ve niteliklerini onu işe almadan önce değerlendirip ret veya kabul kararı verme hakkına sahiptir.

Kurumunuzda kabul edeceğiniz her yabancı stajyer ülkenizdeki teknik öğrenim gören bir öğrenciye yurt dışında staj yapma imkanı sağlayacaktır. Böylelikle gelecekte daha fazla uluslararası tecrübeye sahip mühendisler yetişecektir.